Skip to content

מדוע רוב תהליכי אימון (Coaching) נכשלים?

  • by

 

אם אתה שואל את עצמך: האם כדאי לעבור תהליך של אימון?

אם אתה שואל את עצמך: כיצד אבחר מאמן אישי?

אם אתה שואל את עצמך מדוע תהליכי אימון אישי, שיתכן שגם בעצמך עברת, נכשלו?

המאמר הבא ידריך אותך בנושא, בלי ליפות את המצב ובלי כחל ושרק.

על הנייר, תהליך האימון אמור להצליח, קיצורו הינו:

  1. אתה בוחן את מצבך ואת העדפותיך. (תמיד טוב)
  2. אתה בוחן מה עוצר אותך מלהתקדם. (תמיד טוב)
  3. אתה קובע יעדים ותתי יעדים. (תמיד טוב)
  4. אתה מתחייב לבצע אותם מול מאמן ואתם עוברים על הביצוע. (מוסיף מחויבות ולכן מצוין).

קל גם להסכים שאם התהליך מצליח, ואתה מגיע למטרות שקבעת, זה בהחלט שווה את הכסף. סוף סוף תשקיע בעצמך!

אז אם הכול טוב, מדוע התהליכים נתקעים מהר מאוד וללא תוצאות ראויות?

מכונת יצור המאמנים האישיים עובדת שעות נוספות. כל אחד יכול להפוך למאמן אישי ולהציע את שירותיו. מדובר במקצוע קל יחסית להשגה. הקורסים אינם יכולים ללמד את תחום השיפור האישי (Self help) הנרחב מאוד. הם מלמדים את תהליך האימון הבסיסי. בתוספת כמה סיסמאות מתחום השיפור האישי.

תחום השיפור האישי כולל בין השאר: ניהול זמן, טיפול בדחיינות, התמקדות בעיקר, פוקוס, מצב זרימה, עשיה, התמדה, פרודקטיביות,  מחויבות, משמעת עצמית, מוטיבציה, דמיון מודרך, טיפול והבנה של האגו, טיפול בהאשמה עצמית, טיפול בקורבנות, הגדרת והבנת הצלחה, הבנת רגשות, התנגדות או קבלה של מציאות, אסרטיביות, ניהול, מנהיגות והובלה, התמודדות עם שינויים, פוליטיקה ארגונית, שיווק עצמי, התמודדות עם אנשים, תפיסה עצמית, רוחניות, שלמות והשלמה, ניהול משברים, מיינדפולנס, זוגיות, תהליכי צמיחה וחיים, למידה יעילה, ניהול אנרגיות, כיצד נוסיף הרגלים, כיצד נפחית הרגלים, פרואקטיביות וריאקטיביות, טעויות חשיבה, תורת REBT ו CBT ופסיכולוגיה לשינוי צורת חשיבה. הבנה של מהי תפיסה, התמודדות עם משברים, התמודדות עם טראומות, התמודדות עם לחץ, התמודדות עם ביקורת, תורת האושר, כיצד לייעץ,  כיצד לטיפול, מגוון סוגים של טיפולים תומכים כגון: NLP, EFT, ביטחון עצמי, העצמה, הקשבה, תקשורת, זוגיות ואהבה, ועוד.

אני יכול להמשיך ולהמשיך מה כולל תחום הפיתוח האישי, אבל נראה לי שהבנתם את העניין. מה שכן לומדים כמאמנים, נלמד באופן מקוצר מאוד על קצה המזלג. האימון האישי בנוי על הנחה שעל המאומן להציע את דרכי הפעולה ולזהות חסמים. אבל מה קורה כשאין לו ולמאמן מספיק ניסיון וידע בעניין זה?

להערכתי לימוד תחומים אלו מחייב השקעה אינטנסיבית משך שנים רבות מאוד. נכון, המאמנים נראים בטוחים בעצמם אבל זה נובע מכך שהם לא יודעים מה שהם לא יודעים.

ניקח דוגמא פשוטה. מגיע מאומן לפגישת אמון. הוא מגיש מדוכא ועצוב בחייו לטענתו עקב מצבו. “מצויין!” אומר המאמן, “נעבוד על מטרות לשינוי מצבך”. מתחלים לעבוד על מטרות, קובעים עדיפויות, עוקבים אחרי ביצוע ומוספים מטרות. אבל העצב נשאר במקום והפגישות מתחילות לשעמם וההתקדמות צולעת. מאמן שלמד את הנושא של האושר לעומק, מוסיף לתוכנית האמון שלו את הנושא הזה. הוא לומד לזהות את העניין ומוציא שאלונים כדי לאבחן. הוא יאבחן את מידת הבעיה, הוא יאבחן מה גורם למאומן לאושר, ומתי הוא מתוסכל. לאחר מכן, הוא יקבע תרגילים להגברת האושר ודרכי מעקב. הוא ילמד את המאומן להתמודד, הוא ילמד אותו לקבל את מה שאינו יכול לשנות לסלוח לאחרים ולעצמו. יש לו מגוון כלים רחב לזהות ולהתמודד עם החסם. הוא מבין שאם האושר תבוא ההצלחה ולא להפך. מאמן לחיים שאינו מכיר את התחום, לא יזהה את העניין כמטרה ויפספס חסם מרכזי בהצלחת חיי המאומן. אין לו גם מרחב של נושאי שיפור אישי ותוכנית עבודה מסודרת לכל נושא, לכן הפגישות שלו יתחילו לחזור על עצמם ולשעמם. תורת השיפור העצמי אינה רק טיפים מהחיים וסיסמאות. זוהו ידע שמבוסס על מחקרים מדעיים אחרונים. כיצד ניתן לאמן לחיים בלי לשחות בידע זה?

בנוסף, האמונה שהחיים תמיד דורשים שתשפר את עצמך ושאתה יכול לשנות כל מה שתרצה, עלולה לגרום נזק ללא ראיה הוליסטית ומלאה של החיים. ראיה כזו ניתנת להשגה על ידי לימוד מעמיק של תחומי השיפור העצמי. 

מעבר להתמחות והידע המקצועי בתחום שיפור החיים, אני ממליץ על ניסיון חיים בעשיה מעשית. האם המאמן “הולך כמו שהוא מדבר” כפי שאומרים האמריקאים. האם יש לו ניסיון בהרמה של פרויקטים גדולים בהצלחה? האם יש לו ניסיון בתחום שאתה נמצא? האם הוא מבין עסקים וכספים? האם יש לו ניסיון בסביבה דומה לסביבתך כגון: חברה גדולה או קטנה, בינלאומית או עממית? האם יש לו ניסיון ברמות תפקיד כמו שלך ומאוד רצוי מעליך כבוס?  האם יש לו ניסיון בתחום הגירושין או הזוגיות שאת\ה חושב\ת או מתמודד מולם? האם הוא עבר בהצלחה את מה שאת\ה מתמודד מולו? כאן שוב צריך לכוון ספציפית למטרות שלך רצוי כמה שיותר התאמה. שימו לב: המינימום הנדרש בכל מקרה הינו שלכל הפחות יראה הצלחות מוכחות שלו ולא רק יברבר איך אתה תצליח.

אדם מצליח אינו רק בעל ניסיון וידע, הוא גם ידע לזהות מהר כמה אתה רציני, להציב גבול ואף להפסיק את האמון כשצריך. הוא לא זקוק לך או לכסף שלך. הוא מעוניין בהתקדמות אמיתית שלך. זה מעלה מאוד את סיכויי ההצלחה.

במילים אחרות: כל אחד יכול להיות מאמן אישי בקלות. אבל מעטים מאוד יכולים ללוות אפקטיבית תהליך של אימון אישי ולהגיע לתוצאות משמעותיות לטווח ארוך.
אני נותן לכם את הטיפ הזה באהבה, לאחר מעל 25 שנים של לימוד וניסיון בתחום הפיתוח האישי, אימון אישי, יעוץ עסקי וביצוע בשטח. אני בעצמי נפלתי בפח הזה ובזבזתי כסף וזמן מול מאמנים לא ראויים. יחד עם זאת, כשבחרתי מאמן לעניין התקדמתי ועברתי תהליך של שינוי תפיסה ויעוץ לעניין. זה היה שווה הרבה מעבר לכל שקל. אל תיפלו בפח ותמהרו – היו בררנים מאוד בבחירת מאמן ותקפידו על הידע והניסיון הנדרשים.  כך תקבלו תהליך אימון לחיים שמאוד ישתלם לכם.

ב ה צ ל ח ה !

 

הירשם לבלוג באמצעות המייל

הזן את כתובת המייל שלך כדי להירשם לאתר ולקבל הודעות על פוסטים חדשים במייל.

הצטרפו למנוי נוסף 1